اینترنت اشیاء

یک جستجوی ساده در اینترنت نشان می دهد که مهمترین رخداد فضای مجازی در دنیا را می توان فناوری اینترنت اشیاء دانست. از آنجا که فضای مجازی به عنوان یک ابزار بسیار مهم برای افزایش بهره وری در عرصه های مختلف به شمار می رود، می توان گفت که این فناوری نیز با شبکه سازی بین اشیا مختلف در صدد بالابردن کیفیت زندگی مردم است. در واقع «اینترنت اشیاء» را می‌توان نقطه تلاقی علومی چون شبکه‌های سنسوری بی‌سیم ، نرم‌افزار، سخت‌افزار و الکترونیک ، مخابرات و کنترل دانست که در سطوح پیشرفته خود از هوش مصنوعی نیز بهره  می‌گیرد  و در آینده با همگرایی با مباحث مطرح در مطالعات شناختی فضای جدیدی را به وجود خواهد آورد و به‌طورکلی می‌توان گفت که عصاره مطالعات و پیشرفت‌های  صورت گرفته در حدود ۷۰ سال گذشته هست.

  • بروزرسانی دستگاه های سخت افزاری از طریق اینترنت

  • اجرای فرآیندهای آبیاری با فواصل دور

  • عدم نیاز به تجهیزات مخابراتی گران قیمت

  • کنترل و مانیتورینگ متمرکز و یکپارچه سازی

  • افزایش پایداری و کاهش هزینه های اجرایی

گذر فناوری از افراد به اشیاء

آینده و روندها

گرچه فضای مجازی به عنوان یک ابزار بسیار مهم در افزایش بهره وری در عرصه های مختلف به شمار می رود می توان گفت که این فناوری نیز با شبکه سازی بین اشیا مختلف در صدد بالابردن کیفیت زندگی مردم است. تاکنون کاربران مصرف کننده محتوا و خدمات دیجیتال بوده اند و روندهای آینده به سمت صنایع دیجیتال پیش خواهد رفت و ابزارها و وسایل بسیار زیادی در کنار ساختارهای مکانیکی خود از ماژولهای دیجیتال نیز بهره خواهند برد. «اینترنت اشیاء» در عرصه صنعت تحولات جدیدی را به وجود خواهد آورد. به گزارش موسسه GSMAi تا سال ۲۰۲۰ شبکه های مبتنی بر LPWA[۱] ۱۴ برابر شبکه های سلولی رشد خواهند داشت. همچنین طبق پیش بینی شرکت هواوی تا سال ۲۰۲۵، ۱۰۰ میلیارد دستگاه به اینترنت اشیا متصل خواهند شد و اقتصاد این صنعت به بیش از ۶۰ تریلیون دلار خواهد رسید.

[۱] Low Power Wide Area Network

هوش مصنوعی

سوالی که حتما باید به آن پاسخ داده شود این است که چه سیستم هایی را باید هوشمند نامید؟ متاسفانه استفاده از عبارت «هوشمند» در سیستم های بسیار ساده دیده می شود و شاید این عبارت در بازار دچار تغییر مفهومی شده است. اما باید توجه داشت که «سیستم هوشمند» به سیستمی گفته می شود که دارای ادارک، تصمیم گیری و عملکردی انسان گونه باشد. بنابراین «سیستم هوشمند» نیازمند طراحی الگوریتم های خاص خواهد بود.

بسیاری از مسائل به روش های مرسوم و مدل سازی های ریاضی قابل حل نیستند. پیچیدگی های ذاتی بسیاری از سیستم ها به گونه ای است که برای مدل سازی آنها نیازمند مدل سازی های مبتنی بر هوش مصنوعی و استفاده از روش های مختلف هوش محاسباتی هستیم. گرچه دانش هوش مصنوعی عمر طولانی را سپری نکرده است ولی پیشرفت بسیار را در دهه های گذشته داشته است.

  • محاسبات نیاز آبیاری دقیق

  • محاسبات و تصمیم گیری مبتنی بر کم آبیاری تنظیم شده

  • تنظیم بهترین دما و رطوبت بر اساس نوع محصول

  • پیش بینی شرایط اقلیمی بر اساس داده های هواشناسی

  • داده کاوی و یادگیری عمیق داده های موجود برای تصمیمات بهتر

مسیری برای تصمیم گیری های هوشمندانه تر

تاریخچه هوش مصنوعی در سما کنترل

«سماکنترل» این افتخار را دارد که یکی از بزرگترین دانشمندان این عرصه بسیار مهم را در کنار خود داشته و دارد. «پرفسور محمدباقر منهاج» که نامش با هوش محاسباتی همراه است؛ تجربه گران بهای این استاد بزرگوار «سماکنترل» را قادر ساخته است تا در ساخت سیستم های هوشمند توانایی منحصر به فردی را به دست آورد. ترکیب تئوری های مختلف مدل سازی و سیستم های یادگیرنده نظیر «سیستم های فازی»، «شبکه های عصبی»، «الگوریتم ژنتیک» و «سیستم های چند عامله» با سیستم های کنترل ارزش های بسیاری را خلق کرده و خواهد کرد. بر همین اساس «سماکنترل» توانایی طراحی و ساخت سیستم های مختلف صنعتی و خودکار به روش های کاملا علمی را دارد و این فناوری ها را در کشور بومی و تولید کرده است. در «سماکنترل» از یک کنترل کننده فازی استفاده شده است و همچنین سیستم هوشمند کنترل خودکار روشنایی LACS اشاره کرد که توسط متخصصین «سماکنترل» طراحی و ساخته شده است نیز از سوابق شرکت به شمار می رود.